Extra mogelijkheden voor de particulier

Tot voorheen trok de particulier vaak aan het kortste eind. Zakelijke rijders hadden veel meer keuze uit leaseconstructies en voor de particulier was slechts private lease een optie. Hier komt de laatste tijd steeds meer verandering in en leasemaatschappijen willen de particulier ook meer keuze bieden.
Welke opties zijn er dan? We geven hieronder een kort overzicht.

Private lease

Deze constructie was altijd al beschikbaar voor de particulier. Je huurt dan een auto voor een periode van ongeveer 24 tot 60 maanden en betaald een vast bedrag in de maand. Hierin zijn over het algemeen alle kosten gedekt. Onderhoud, reparaties en verzekeringen hoef je niet langer over na te denken. Dit regelt de leasemaatschappij voor je. Slechts de brandstof is nog voor eigen rekening. Het nadeel van private lease is dat je moeilijk onder de contractduur uitkomt. Mocht je het door omstandigheden niet meer kunnen betalen, dan kun je niet zo gemakkelijk het contract opzeggen. Je hebt deze duur afgesproken en zult dus de resterende periode moeten afkopen.

Shortlease

Deze leaseconstructie is een goede oplossing voor dat probleem. Bij shortlease kun je ook een auto huren voor een kortere periode. Dit hoeft natuurlijk niet, zelfs bij een langer huurcontract is er ruimte voor flexibiliteit. Het contract is bij shortlease namelijk maandelijks opzegbaar. Dit geeft je veel meer vrijheid en kan je heel wat stress besparen. Voorheen viel deze constructie onder het zakelijk leasen van een auto. Voor de zakelijke rijders dus. Dit is ook logisch, aangezien particulieren voor een leasemaatschappij wel een groter risico vormen. Echter, is het bij sommige autogarages nu ook voor particulieren mogelijk om voor deze optie te kiezen. Dit is natuurlijk ideaal als je niet 100% zeker bent van je zaak. Het enige nadeel hieraan, is dat je maandelijks wel een hoger bedrag betaald dan bij private lease. Daar staat dan dus tegenover dat er de mogelijkheid is dat je het op kan zeggen.

Financial lease

Tot slot, zien wordt deze constructies ook steeds vaker aangeboden voor particulieren. Er wordt dan echter niet benoemd dat het om financial lease gaat. Veel autoverkopers kunnen gewoon de term private lease gebruiken. In het huurcontract moet dan wel apart benoemd worden dat er sprake is van een financial lease. Je kunt deze leaseconstructie vergelijken met een huurkoopcontract. Eerst lease je de auto voor een bepaalde periode, waarna je de auto kunt overkopen en zelf daadwerkelijk de eigenaar wordt. Je kunt zo eerst de auto uitproberen, voordat je je volledig vastlegt.

Al met al, begint er voor de particulier steeds meer keus te komen. Dit is nog niet overal het geval, ga daarom van te voren wel eerst goed op onderzoek uit wie de verschillende opties aanbieden.

Geef een reactie